Bassängövningar

I torsdags hade vi bassängövningar. Vi fick testa på att leda ett "prova på dyk" för 3 personer som inte har dykcertifikat. Det var roligt och det var full rulle i bassängen!

/Anso

Dykövningar

Förra veckan gjorde vi massa tester som man ska klara och blir betygsatta i på Divemaster-kursenVi brukar samlas utanför lastkajen på GustavsvikFick trampa vatten i 15 min, de två sista minuterna ska man göra det med händerna ovanför ytanFick demonstrera hur man sätter ihop ett dykpaketSedan fick vi hitta fel på våra dykpaket med "förbundna ögon"Tänker så de knakar =)Alexander var den ENDA som klarade uppgiften. Han belönades med en öl =)


/Anso

Väderöarna dag 2

Denna dag dök vi på två dykplatser som hette Veholmen (första dagen var andra dyket på Torsöflacken och inte Vedholmen) och Lilla Klätten. Vedholmen var ett väggdyk med stora kolonier sjöpung och massor av krabbor och fisk. Har massor av bra filmklipp därifrån om ni vill se =)


Star Wars ;)HavsnejlikaSolstjärnaSkjuter upp boj vid säkerhetsstoppet

Mellan dyken fick vi tid att byta flaskor på paketen och annat viktigt som dykare har för sig. Vi åt även en god thailändsk lunch ombord på den största båten Triton med kaffe och kaka till efterrätt.

Andra dyket på Lilla Klätten var ett strömt dyk där strömen ändrade riktning vid olika djup. Även detta dyk såg vi krabbor och fisk och trollhummer bland annat.


NakensnäckaNågon som vet vad denna kallas?

Boendet och dykningen på Dyk-Leif var toppen och vi var ett mycket trevligt gäng som åkte dit och träffade många trevliga dykare som också bodde där från bland annat Danmark och Stockholm.

//Grace och Erik


Väderöarna dag 1

Efter en (i vårt fall) 6 timmars lång färd från Örebro var vi äntligen framme vid "Dyk-Leif".
Dag nummer ett bjöd på strålande väder och stilla vatten. En riktigt toppendag!
Första dykplatsen hette "Hamnerö". Där dök man längs en vägg med mycket liv och rörelse.


Havsros


Svart ormstjärna


Någon sorts krabba (någon som vet mer specificerat?)

Andra dyket dök vi på en plats som hette "Vedholmen". Ett typiskt grönsaksdyk :P fanns möjlighet att se marulk vilket vi misslyckades med. Blev ett ganska grunt och lite strömt dyk.
 
Krabbtaska


Hummer

Sammanfattningsvis: två jätte bra dyk, mycket att se, toppenväder och det bästa av allt trevligt sällskap =)

// Erik och Grace
 


Fenpivot

Här kommer en liten filmsnutt på Erik när han visar en dykövning som kallas fenpivot. Den ska man klara när man gör nybörjarkurs. Det är en avvägningsövning dvs. istället för att fylla eller tömma västen med luft för att åka upp och ner när man dyker så gör man det med att fylla lungorna istället.Mot Väderöarna!

Idag bär det av till Väderöarna. Vi kommer att bo på "Dyk-Leif" som är ett riktigt omtyckt ställe bland dykare.Två dyk på lördag och två dyk på söndag är inplanerade. Vi hoppas på fint väder och bra sikt och kommer passa på att ta massor av bilder och film som kommer att dyka upp på bloggen så småningom.
Det här är lite av vad vi hoppas vi på att få se:

Bild tagen av Roger Martinson. Här är hans hemsida: http://www.aquatic-images.com/

//Grace

Skattjakt i Uskavi

Den 1:a maj var det inte alla som låg hemma bakis. Oxygene Örebro hade sitt årliga avrostningsdyk med skattjakt =)Det blir en hel del packning på platsenAlla redo!!Två sega dykare (Anso å Graciel)Plupp, så va alla borta.Vilse?! ;DSkönt med brasa, började snöa lite den dagenGänget som dök!


Ben & Jerry Nordic Water Peace

Litet tips! Ben & Jerry har i samarbete med Världsnaturfonden WWF startat ett projekt för att hjälpa Östersjön. Östersjön utsätts dagligen för oljeutsläpp, algblomning varje år och överfiske som hotar dess havsmiljö. Därför har Ben & Jerry skapat denna "glasskampanj" och alla pengar som samlas in den här sommaren ska gå oavkortat till WWF:s arbete med Östersjön.

Så till alla dykare och icke-dykare, gå ut i solen å käka lite glass =) Trevligare vatten i Östersjön att dyka i skulle inte vara dumt!

Mer om kampanjen kan ni läsa här: http://www.benjerry.se/

Mer om WWF:s projekt kan ni läsa här: http://www.wwf.se/vrt-arbete/hav-kust/stersjn/1181754-rdda-stersjn


 


Rescue Diver

I helgen skulle jag varit figurant (en statist) på en Rescue Diver-kurs men jag var tyvärr sjuk. Rescue Diver är ungefär som det låter. På denna kurs får man lära sig olika tekniker för lösa olika problem eller rent av en nödsituation som kan uppstå när man dyker. Även till denna kurs måste man ha ett EFR-certifikat, kolla tidigare inlägg: http://divemasters.blogg.se/2011/may/efr.html

Ju mer kunskap man har om dykning och olika situationer man kan stöta på desto mer medveten och tryggare blir man som dykare. Detta är några delar kursen innehåller:

  • Självräddning och stress
  • Syrgasterapi
  • Första hjälpen
  • Ledning av en räddningsaktion
  • Problem med utrustning
  • Procedurer för räddning och assistans
  • Panikdrabbad dykare
  • Problem under vattnet
  • Saknad dykare
  • Scenarioträning

Här kommer lite bilder på ISCENSATTA övningar från en tidigare Rescue Diver-kurs jag var figurant på:
 Ger syrgas till en dykare/Anso


God morgon!Här sitter jag å Fantomen vid frukostbordet och pluggar =) Materialet, som nämnts förut, som vi använder på Oxygene Örebro är PADI. Det som är så bra med böckerna är att varje kapitel består av olika delar och efter varje del kan man svara på frågor.

Sedan i slutet av varje kapitel kommer alltid ett litet test och dessa frågor liknar sedan frågorna i "sluttestet" man gör för att klara kursen. Böckerna blir väldigt lätta att studera in eftersom man repeterar all fakta med övningsfrågorna i boken.  Bra att veta för den som vill dyka men inte är största plugghästen! ;D/Anso


Undervattensfilm från Väderöarna!

Hittade ett grymt klipp från Väderöarna på Youtube som filmades in för bara lite mer än en vecka sen.
Vi är ett gäng som ska dit nästa helg och det ser mycket lovande ut!

Ps. glöm ej att ställa in bildkvalitén på 1080p =)
//Grace

Nydalen, Vättern

I onsdags anordnade Oxygéne Örebro en dykutfärd till Nydalen i Vättern. Det var en lyckad utfärd och årets första dyk för några i sällskapet :D


Vi var ett gäng på 8 glada dykare samt en hjälpsam Divemaster som övervakade från land.


Botten är täkt med lera och grus i vilken signalkräftorna trivs väldigt väl. De bygger sina små bon direkt i lerbotten.


Nyfiken kräfta


Man kan finna vissa otäcka typer i dessa vatten :P


Erik, som tagit de fina bilderna =)

//Grace


Kvinnersta, Södra

Hej bloggen!

I måndags dök jag och Erik i Kvinnersta, Södra. Vi hade riktigt tur med vädret, varmt och soligt.

För att komma in till brottet brukar man hoppa i en bäck som går till en liten tunnel som man ska simma igenom för att komma in dit.


Bäcken som leder till tunneln


Såg en hel del aborrar...


...och kusliga fiskägg


Fick syn på en kräfta också.Vi hittade ett slags garage som vi simmade in i också med en öppning i golvet som ledde ner till ett annat utrymme, spännande! :P

Kvinnersta, Södra har mycket mer att erbjuda och jag ser fram emot framtida dyk där igen! / Grace

Vad som sker på våra utfärder

Så här kan en dagsutfärd se ut med Oxygene Örebro:Upp i ottan och åka till dykplatsenSedan har man en briefing (man får information om dykplatsen och man delar in sig i dykpar) och sedan skyndar alla på med utrustningen (tycker iaf jag som alltid är sist) för att komma ner i vattnet för att få så mycket dyktid som möjligt.

Ibland får man ytsimma en sträcka för att gå ner under ytan.Å sedan dyker man, beroende på djup, mellan en halv timme till en timme eller till o med mer!Medan alla dyker så gör (oftast en divemaster "we're there to please") den ansvarige personen uppe på land en brasa för sedan......när alla kommer upp så är det hungriga dykare på g så då vankas korvgrillning =)

Man gör lite kul på land tex. letar på djur :PSedan, om man vill, gör man ett andra dyk. Man får vara beredd på att sikten kan vara dålig.Man kan hitta lite djur nere i djupet också. Efter dyket packar man ihop allt och åker hem!


/Anso


Två roliga divemasters!

Lite roligt här nu till läggdags! Hitta två roliga dykare på youtube som har samma namn som oss!
Godnatt!!

Lite bilder!

God förmiddag!
Nu verkar bloggen fungera som den ska igen =) Här kommer lite förmiddagsbilder på torrdräktsdykning. De flesta bilder är tagna i vättern. Enjoy!Så här kan man också dyka ;DErik

Blogg.se håller på och uppdaterar och ändrar om i hemsidan så det har inte fungerat att lägga upp några inlägg. Men här kommer ÄNTLIGEN ett:
Erik Matteusson är också med i denna blogg. Är en väldigt duktig undervattensfotograf :P Här kommer några bilder från hans resor:

 

Seadragon, AustralienMuräna, MexicoTjurhajar, MexicoHummer, MexicoUtrustningens vikt!

God morgon!

Om man inte vore förkyld med halsont så skulle jag gått iväg å tränat imorse men får bli en annan dag =) Träning är en fördel när man dyker iaf om man dyker med torrdräkt. Det är en hel del vikt man ska bära på, självklart blir att lättare i vattnet men du ska först få på dig all utrustning och tar dig ner dit :P
                                     
                                                                      
                   

Flaskan (beroende på storlek)                    Västen väger inte så mycket,                

väger runt 20 kg. Den sitter fäst                 1-3 kg. Västen är kopplad till                

med remmar på västen.                              flaskan med en slang så att 
                                                                            
                                                                 den går att fyllas med lyft           
                                                                
Regulatorn väger inte heller                          Torrdräkten väger runt 7 kg och                               

så mycket, max 1 kg. Det är                         är kopplad till flaskan via regulatorn
                                                                                               
den som kopplar ihop hela                            och kan fyllas med luft.
                                                                                                                   
paketet och tillför alla delar

med luft.

                                 


Viktbältet väger ju olika beroende på

hur mycket vikt du behöver för att sjunka

ner. Torrdräkten är gjort i ett material som 

flyter så beroende på ens egen vikt och dräkten

så får man justera vikterna. Jag behöver mellan 

12-14 kg för att kunna sjunka ner. Allt sitter inte på

bältet då skulle jag få riktig ryggont, utan jag fördelar

vikterna på bältet och fickor i väst och dräkt.Totalt blir det över 40 kg att bära på, det är en liten person :P Men som sagt allt blir lättare i vattnet och i svenska vatten är det skönt att dyka med torrdräkt (uppenbart!).

När man dyker med våtdräkt är allt mycket lättare. Då tar man bort vikt för torrdräkt (våtdräkt väger knappt 1 kg beroende på modell) och sedan behöver man inte alls lika mycket vikter. När jag dyker har jag max 4 kg på mig.

/Anso


Godnatt!

Säger godnatt från mig och fantomen (har inte kommit på nåt bra namn så han får heta så, så länge), han verkar trivas bra i sitt nya hem =)


Hoppas man drömmer om detta:

 

/Anso


Torrdräkt

Hej Alla!
Blev ett sent inlägg idag!Som dykare i Sverige så använder man oftast en torrdräkt. Den är som en stor "sparkdräkt", oftast i neopren-material. Runt hals och handleder sitter gummitätningar så att inte vatten ska sippra in. Under dräkten har man vanliga varma kläder eller ytterligare en "sparkdräkt" fast i ett varmt material.

Torrdräkten kopplar man sedan ihop med övrig utrustning så att även den går att fyllas med luft. För när man kommer i vattnet så trycks dräkten ihop av vattentrycket. När man fyller den med luft så blir den som en ballong och luften inuti fungerar som en barriär mellan kroppen och vattnet vilket också hjälper till att det blir lite varmare i dräkten. Mängden luft i dräkten kan man sedan justera under dyket.

För att skydda huvudet och händerna så använder man sig av en huva och handskar.Så om ni ser en sån här typ gå över vägen vet ni precis vad det är ;D

 


Gårdagens dykövningar!

Här kommer lite bilder från igår när vi var å gjorde skills på Gustavsvik. Snart ska vi visa upp våra skills för vår dykledare å då ska de sitta perfek! Videoklipp från dyket kommer snart upp på bloggen.Här har vi Erik som också är med i Divemaster kursen. Gör "ok" tecknet, något som används frekvent i dykning =)Peter som också ska bli Divemaster är påväg ner i plurret =)Här har vi länets yngsta dykare, 10-åriga Pontus! Han är bara med för skojs skull. Riktig cooling ;)

 

Under ytan....

Graciel gör en skills som heter Fenpivot. Det är ett sätt att avväga sig i vattnet. Först ligger man platt på botten fyller lite luft i västen och sedan bara genom att fylla lungorna med luft eller tömma dem så ska kroppen åka upp och ner. Vid inandning fyller man lungorna, de blir som "ballonger", kroppen lättar och åker upp. Andas ut - ingen luft i lungorna och kroppen åker ner.Peter studerar våra laminerade (inplastade) skills-instruktioner.


Impulsköp!

Idag var jag inne på Oxygene och fixade lite med dykkameran (bilder från igår kommer upp senare ikväll =)) När jag skulle hem kom jag på den smarta idén att gå in till akvarie-affären som ligger precis bredvid. Aldrig varit där tidigare. Blev kär i denna:

Så nu bor han hemma hos mig! Har inget namn ännu, några tips? Tog lite fler foton, har väl inte så mycket att göra om dykning men dykare tycker ju oftast om att titta på fiskar så här kommer två bilder till =)

Hitta Doris från "Hitta Nemo"/Anso


Dykdator

Lite kul här nu på förmiddagen. Det har pipit några dagar i min lägenhet och jag har försökt ta reda på var det kommer ifrån och i morse hitta jag det. Det var min dykdator!! Har inte använt den på något år! (Har mest gjort kurs-dyk de senaste gångerna så har inte blivit så djupt och då brukar jag inte använda datorn)

Tänkte passa på och förklara vad dykare har dykdatorn till:

En dykdator mäter tid och djup vid ett dyk. Vid ett särskilt djup mäter datorn tiden för hur länge man kan vara nere innan man måste simma upp till ytan. Ju djupare man är ju kortare tid. Datorn säger till när det är dags att ta sig upp genom att pipa.

Det är också viktigt att inte ta sig upp för snabbt, om man gör det säger datorn ifrån. Om man har varit nere på stora djup t.ex. 20 meters djup är det viktigt att göra ett så kallat säkerhetsstopp på 5 meters djup på några minuter. Det är för att frigöra kväve som stannat kvar i kroppen vid djupa dyk. (Kvävet finns i luften vi andas) Dykdatorn startar automatiskt detta säkerhetsstopp när den mäter 5 meter och räknar ner tiden tills man får ta sig upp helt till ytan. Så den är en väldigt väsentlig del i utrustningen!

Den mäter annat också som temperatur, den registrerar hela dyket, om man har varit nere på djupt vatten så får man inte heller flyga på ett visst antal timmar och detta säger datorn också till om och mycket mer!

/Anso


GracielHej! Jag heter Graciel Lundgren och är en av dykarna här i bloggen. Har dykt sen 2006 och började dyka på Malta. Här kommer några av mina dykminnen:Dykning i på Filippinerna

Hitta söt liten sjöhäst på Boracay, FilippinernaIsdykning i Kvinnersta. Ingen dans på rosor men så värt det =)Dykning i Motala Ström. Riktigt bra fart på strömmen!

/Graciel


Packat å klart!

Nu är det packat å klart till lite dykövningar i Gustavsvik. Vi passar på å "snor åt oss" lite av bassängen medan OW-dykarna gör sin kurs :P (OW=Open Water= Nybörjarkursen i dykning) Vad säger ni, ska vi filma lite å sätta ihop ett litet videoklipp igen?!Jag har sett solen, det blev konstigt med blixten bara ;D

/Anso

PADI
Det utbildningsmaterial som Oxygene använder sig av är PADI (Professional Association of Diving Insstructors).

Taget ur Wikipedia:

PADI
, Professional Association of Diving Instructors, är världens största utbildningsorganisation för sportdykare. PADI består av ett nätverk av dykledare, dykinstruktörer, dykskolor, dykcentra, dykare och snorklare med så kallade servicekontor i Australien, Canada, Schweiz, Japan, Norge, Sverige, Storbritannien och USA. PADI:s huvudkontor är beläget i Kalifornien, USA. Dessa servicekontor handlägger och hjälper mer än 100 000 professionella medlemmar och mer än 4500 dykcentra och dykskolor i mer 175 länder. PADI:s utbildningsmaterial finns översatt till minst 24 språk.

Böckerna man läser är pedagogiska och de är formade på ett sätt så det är lätt att ta till sig och komma ihåg all viktig information man behöver veta om dykning.

Nedan ser ni alla kurser man kan ta inom PADI:Gick inte att få bilden tydlig men den finns på PADI:s hemsida: http://www.padi.com/scuba/padi-courses/default.aspx

Har vi nån Master Scuba Diver bland läsarna?

EFR

För några veckor sedan gjorde vi en EFR-kurs (Emergency first response). Det är som det låter, en första hjälpen kurs med hjärt o lungräddning. För att göra både Rescue Diver kurs och den kurs vi gör (Divemaster, behövs kanske inte nämnas... ;)) så ska man ha ett giltigt EFR-certifikat. En mycket bra kurs som jag tycker man ska göra även om man inte är dykare och det kan man göra på Oxygene som privatperson!

Här sitter vi i klassrummet på Oxygene. Tony var vår kursledare, han är jätte duktig =)

Lilla Zingo var också aktiv under lektionen =) Och btw så är det en docka som ligger på golvet ingen avsvimmad person ;) Den övar man inblåsningar och kompressioner på. Och ni som inte har uppdaterat era kunskaper så är det inte Baywatch "1,2,3,4,5,blås" som gäller längre utan nu är det 2 blåsningar och 30 kompressioner!


Dykträning i Kumla

För nån vecka sen åkte vi till Kumla och tränade lite skills i deras simhall. Var under ytan i ca 1 ½ timme men kändes inte alls som så länge!Här demonstrerar jag en skills för Erik. Ibland kan det hända att det kommer vatten i masken och då finns det ett knep för att tömma den.

Graciel gör en snygg hover-manöver =)

Det här tecknet betyder att man ska ta sig upp till ytan men jag gör en riktig novis grej och menar att "det här är toppen". Pinsamt... ;D

/Anso


Divemaster-utbildning

Hej Alla!

Tänkte förklara lite kortfattat vad en Divemaster är. Divemaster är "ett steg innan" till att bli instruktör. Under kurser och utfärder så är divemasters till som ett stöd och trygghet för de andra dykarna och assisterar dykinstruktören vid kurser. Till divemastern kan man ställa frågor, be om hjälp eller diskutera olika lösningar.

För att börja en Divemaster-utbildning så måste man gjort Rescue Diver-utbildningen och ha gjort ca 20 loggade dyk. (Loggade betyder att man har registrerat ett dyk i en loggbok och en annan dykare har verifierat detta med signatur eller stämpel) För att sedan kunna examinera som Divemaster ska man ha gjort 60 dyk.

Under utbildningen ska man klara av olika övningar så kallade skills både under och över vattenytan. Teoriprov, assistera vid kurser och utfärder, planera dyk, göra dykkartor mm. Samtidigt så har man väldigt roligt =)

Här kommer ett litet klipp på en skills man ska kunna som heter "Hover", alltså sväva i vattnet. Snodde detta klipp från youtube, tyckte den var bra =)
/Anso

Ann-sophieHej! Ann-sophie Lundgren heter jag och är en av dykarna som bloggar =) Jag har dykt sen 2007 både utomlands och i Sverige. Här kommer lite av mina dykminnen!Isdykning i Uskavi. Ett av de bästa jag gjort faktiskt, riktigt häftigt =)Dykning i Lysekil, riktigt rolig resa som man kan göra med Oxygene.Dykning på ön Malapascua. Filippinerna har ett av världens bästa dykvatten. Såååå mycket att se =)Hajdyk är något väldigt särskilt. Spännande och liten adrenalinkick får man!

/AnsoVälkommen till Divemasters blogg!

I den här bloggen kan ni följa några dykare genom deras utbildning till att bli Divemasters. Vi kommer även blogga om allt annat som har med dykning att göra, visa bilder, filmer och mycket mer! Tveka inte att ställa frågor till oss antingen via bloggen eller maila till divemastersblogg@hotmail.com så ska vi försöka svara =) Nedan kan ni se ett litet litet smakprov på vad som kommer dyka upp i bloggen!Alla bilder i klippet är tagna under våra egna dyk!

/Divemasters

RSS 2.0